Het close harmony-koor The Swinging Voices is opgericht in april 1972 door Ben Veltman en Lex Sonneveld. In die tijd werden de arrangementen door Ben en Lex gemaakt tijdens de repetities en ook direct ingestudeerd.

Het eerste concert van The Swinging Voices werd gegeven in de Bordelaise in Apeldoorn. Later volgden diverse optredens in Le Philosophe van Joop Braakhekke in Apeldoorn.

In 1976 bestond de Apeldoornse schouwburg Orpheus 10 jaar. Er werd door The Swinging Voices opgetreden in de foyer van de schouwburg onder leiding van Bert Nypels. Met hem was er ook een radio-optreden in Hilversum en werden diverse concerten gegeven in de Brinklaankerk in Apeldoorn.

Onder de leiding Henk van den Berg was er een concert in de Open Hofkerk in Apeldoorn en een paar optredens in Puyflijk (de Betuwe). Hier was Henk onder andere ook dirigent van een fanfare-orkest.

Met de komst van Frieda Wisselink werd er een nieuwe koers gevaren. Zij maakte meer “close- harmony” arrangementen. Het 10-jarig jubileum van The Swinging Voices werd groots gevierd in de schouwburg Orpheus, met medewerking van Thijs van Leer en Jeroen Jacobs. Ook met het 15-jarig bestaan van The Swinging Voices werd flink uitgepakt. De grote zaal van Orpheus was het podium waarop werd opgetreden met medewerking van Toots Thielemans en Trio Pim Jacobs.

In 1987 komt Gildo Del Mistro als dirigent en arrangeur bij The Swinging Voices. Hij mocht direct mee naar Rotterdam om The Swinging Voices te leiden in een concert in de Doelen. Door zijn aanpak werd de sound van het koor nog swingender. De naam “The Swinging Voices” werd met recht eer aangedaan. Er werd hard en enthousiast gewerkt en er waren veel optredens en concerten. Er werd bijvoorbeeld met het beroemde lied “The Weddingsong” in het hele land opgetreden bij trouwpartijen. Er werd medewerking verleend aan CD opnames, reclame jingles (o.a. 100-jarig jubileum van Auping). Gildo kende veel grootheden in de muziekwereld. Dankzij hem had het koor concerten met onder andere Joop Stokkermans, Louis van Dijk met dochter Selma, Bert van den Brink, Eddy Christiani, Wieteke van Dort, Arno Verploegen, Caroline Kaart, Allard Buwalda.

In 2012 werd het 40 jarigjubileum in reunievorm gevierd en tevens het feit dat Gildo Del Mistro 25 jaar aan het koor verbonden was. Voor één keer zongen ook de oudleden weer mee en werden herinneringen opgehaald van de goede oude tijd waarin het koor zoveel hoogtepunten heeft beleefd. Na het lustrumfeest werd besloten om naar de toekomst te kijken en een frisse wind door het koor te laten waaien.